Pillangó csoport/ Schmetterling gruppe

Korcsoport : 3-6 évesek


 

Óvónők:
Köhler Dolli Felícia
Koromné Szilvási Katalin

Kisegítő:
Jakabné Frank Ágnes

A Pillangó csoportosok az emeleti csoportszobában töltik mindennapjaikat: itt van az öltözőjük és tágas mosdóhelyiségük is. A csoportszoba berendezését a különböző tevékenységekhez alakítottuk: mesesarokban: a gyermekeknek lehetőségük nyílik magyar és német nyelvű mesekönyvek nézegetésére, bábozásra, dramatizálásra. A vizuális sarokban találják meg óvodásaink a ceruzákat, zsírkrétákat, gyurmát, színezőket, papírokat. Másik részben helyeztük el a babakonyhát, étkezőt, a fodrászos játékot, és a boltos játékot, továbbá az asztali- és a szőnyegen játszható játékoknak is külön helyük van.

A reggeli beszélgető körök kiemelt jelentőséggel bírnak: A beszélgetés során szociális készségek fejlődnek: az egymásra való odafigyelés, a meghallgatás, az empátia, a nyilvánosság előtti megszólalás készségei, valamint célunk a kölcsönös bizalom kialakítása, fejlesztése. Megosztjuk egymással élményeinket, az óvónő reggeli üzenete ráhangol az adott nap eseményeire. A beszélgető kört a Pillangó mondókával zárjuk:

Pillangó csoportos
Óvodások vagyunk,
Rajzolunk, dalolunk,
Jó mókákat csapunk.
Megbeszéljük mindig,
mit tegyünk és mit ne,
Tanulunk és játszunk,
egymásnak segítve.
Összefogva egyként,
a boldog kis lepkék.

Altersgruppe: 3-6 Jährigen

Kindergärtnerinnen:
Dolli Felícia Köhler
Katalin Szilvásiné Korom

Aushilfe:
Ágnes Jakabné Frank

Die kleine Schmetterlingen verbringen ihren Alltag im Stockgruppenraum:hier haben die Kinder ihr Umkleideraum und ein geräumiges Waschraum. Wir haben die Einrichtung des Gruppenraumes zu den verschiedenen Tätigkeiten geformelt:

  • Märchenecke: hier können die Kinder verschiedene ungarische und deutche Märchenbücher sehen, und sie können dort die Märchens mit Hand-, und Fingerpuppen dramatisieren.
  • Visualecke: hier sind die Bleistifte, die Fettstifte, die Malbücher, die nature Papieren und die Knettmassen, was die Kinder im Alltag benutzen können.
  • Puppenküche
  • Friseursalon
  • Geschäftecke
  • Große Platz bei dem Teppich und bei den Tischen für das freie Spiel.

Die Morgenkreisen sind sehr wichtig für uns. Während des Gesprächs entwickeln der Kinder sociale Kompetenzen: achten auf einander, Empathie, öffentliche Rede, gegenseitiges Vertrauen einrichten und entwickeln. Wir teilen einander unseren Erlebnisse. Wir beenden den Moegenkreis mit unserem Schmetterling-reim:

Pillangó csoportos
Óvodások vagyunk,
Rajzolunk, dalolunk,
Jó mókákat csapunk.
Megbeszéljük mindig,
mit tegyünk és mit ne,
Tanulunk és játszunk,
egymásnak segítve.
Összefogva egyként,
a boldog kis lepkék.