Európai Hulladékcsökkentési Hét

Tedd meg értünk!

Óvodánk Pedagógiai Programjának sarkalatos pontja a fenntartható környezetre való nevelés, amelynek egyik kampányhete a november utolsó hetében megrendezett Európai Hulladékcsökkentési Hét. Természetesen idén is csatlakoztunk a nemzetközi kezdeményezéshez, és egy héten át ismét fókuszba került a hulladékcsökkentés. Mint minden évben, idén is egy kicsit másképp, hiszen most arról beszélgettünk, hogyan tudjuk megelőzni, hogy a hulladék az otthonunkba kerüljön, mit tehetünk a mindennapokban azért, hogy ne termeljünk hulladékot.

A plakátpályázatunkra érkezett művek bemutatták, hogy a gyerekek/szülők a családon belül mi mindent tudnak megtenni azért, hogy a hulladék már a háztartásba se kerüljön be. A legáltalánosabbnak tekinthető, amely szinte minden családban megjelenik, hogy a bevásárláshoz visznek magukkal vászontáskát, kosarat, ládát és csak azt veszik meg, amire valóban szükségük van. Sokan csapvizet vagy ballonos vizet fogyasztanak, üvegkulacsot visznek magukkal kirándulásra, iskolába, néhányan már reszalvétát is használnak.

Hagyományosan megrendezett családi délutánunkon együtt játszhattak kicsik és nagyok hulladékból készült építő- mozgásos- és fejlesztőjátékokkal, valamint hulladék anyagokból közösen alkothattak a gyermekek szüleikkel.

A hét elején megrendezett Ökovarrodánkban maradék anyagok felhasználásával uzsonnacsomagoló szalvétát gyártott a sok szorgos kéz. Lelkesedésüknek hála minden kisgyermek kapott egy vidám mintás szalvétát. Különösen fontosnak tartjuk ezt, mert hisszük, hogy elballagó gyermekeink azt a környezettudatos szemléletmódot, amelyet az óvodában elsajátítottak az iskolástársaknak is tudják majd közvetíteni.

Képek az eseményekről itt.