Német nemzetiségi nevelés

Érden élő főként magyarországi németek családjából érkező gyermekeket várunk óvodánkba, valamint olyan gyermekeket, akiknek valamilyen kötődésük van a német nemzetiséghez. Sajnos egyre kevesebben beszélik a német nemzetiségi tájnyelvet a városban is.

Óvodánk a német és a magyar nyelv fejlesztését tűzte ki célul. Sokaknak az intézmény lesz német nyelvvel való találkozás első színtere. A családok segítségével igyekszünk a német nyelv iskolai tanulását megalapozni, valamint a családok segítségével a hagyományok, szokások ápolását megvalósítani.


Biztonságos óvoda

2016. tavaszán a Biztonságos Óvoda pályázatán indultunk, ahol beválogatták intézményünket a mintaóvodák közé. Júniusban pedig elnyertük a Biztonságos óvoda címet is. A pályázat célja a gyermekeket érintő legfontosabb közlekedésbiztonsági ismeretátadás támogatása, valamint az óvodai nevelési programba integrálható közúti közlekedésbiztonsági módszertan és oktatási segédletek megismertetése az intézményekkel, óvodapedagógusokkal.
Ez a program azért fontos számunkra, mert a környezettudatos gondolkodáshoz a „Zöldközlekedés” is hozzátartozik, ehhez szükséges gyalogos- és kerékpáros közlekedés szabályait, alapjait pedig már ebben a korban elsajátíthatják a gyerekek.


Energiatudatos óvoda

Az Ariston által támogatott és az Energiaklub szakemberei által összeállított Éghajlítás, Földindulás programsorozatban óvodásaink játékos formában ismerkedtek a körülöttünk lévő világgal, ezen belül az energiával, az energiatakarékossággal és a környezettudatos életvitel alapjaival. A programot megelőzően egynapos tréningen ismerkedhettünk a témával és szakmai segítséget kaptunk a téma óvodákban történő feldolgozásához. A képzésen azok a pedagógusok vehettek részt, akik vállalták, hogy ezt követően 6 alkalommal dolgoznak a bemutatott program alapján.


Dohányzásmegelőzés

Óvodánkat a NEFI, Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet a program iránt különösen elkötelezettnek találta és 2015. decemberében beválogatta a pilot programban résztvevő intézmények közé.

“Nem lehet elég korán elkezdeni”
„A szakemberek véleménye szerint attól az életkortól lehet és kell szervezett és hatásos dohányzás prevenciós tevékenységet végezni, amikor a dohányzásra ösztönző, negatív hatások már érik a gyermeket, befolyásolják akkori és későbbi egészségmagatartását.”


Ovi-Zsaru

Örömmel tudatjuk, hogy óvodánk idén bekapcsolódik az Ovi-Zsaru programba.
A program a nevelési idő keretein belül valósul meg. Részletekről hamarosan tájékoztatást adunk.


Madárbarát óvoda

Óvodánk regisztrált a Madárbarát óvodák programjára, hiszen az udvarunk adottságai tökéletesek ehhez. Hatalmas fákkal, bokrokkal rendelkezünk, és a régen itt működő óvodák már több madárodút és etetőt is telepítettek a fákra, így sokféle madár fordul meg kertünkben. Ezt szerettük volna további odúkkal és etetőkkel bővíteni, ezeknek készítésére intézményünk pályázatot is hirdetett a családok részére. Nagy örömünkre, sok, és főként újrahasznosított anyagokból készült pályamű érkezett a pályázatra. Ezeket kihelyeztük udvarunk különböző pontjaira. Óvodásainkkal megfigyelhetjük a madarak viselkedését, hangját, közösen etetjük, itatjuk őket téli időszakban.
A Madárbarát cím megszerzésének feltétele, hogy odúkat, etetőket, itatókat folyamatosan működtessük és munkákat dokumentáljuk és eljutassuk a MME központi irodájába.


Környezettudatosság

Pedagógiai Programunk egyik kiemelt feladatának a környezet megismertetését, megszerettetését, védelmét, a környezettudatos magatartás kialakítását választottuk. Környezetünk élhetőbbé tételének elkötelezett híveként minden évben papír- és kupakgyűjtést szervezünk, csatlakozunk a Komposztálás ünnepnapja és az Európai Hulladékcsökkentési Hét programsorozatához. Szülők készítettek óvodánknak raklapból komposztálót. Elemgyűjtőnk is van, és a témában állandó tájékoztatókat/kampányanyagokat helyeztünk ki. Megszerveztük a papír- és műanyaghulladék külön gyűjtését a csoportokban és óvodai szinten is…