Óvodánk októberben tartotta nemzetiségi hónapját. Ebben az évben a népi kismesterségekkel való ismerkedést tűztük ki célul.
A tematikus hónap keretében foglalkozást tartott Czégény Klára keramikus, akivel a gyerekek kipróbálták a korongozást, és egyszerű díszeket készíthettek.
Sütöttünk és díszítettünk mézeskalácsot, készítettünk fonalból babákat, halacskákat.
Kipróbáltuk a terítőfestést, és kékfestő technikával díszítettünk képkereteket, melyekbe a népviseletbe öltözött gyermekekről készült képek kerültek.
A gyertyaöntés igazán izgalmas kaland volt, örömmel segítettek benne kisebbek és nagyobbak egyaránt, miközben tapasztalatot szereztünk a viasz halmazállapotának változásáról.
Elkészült nemzetiségi kiállításunk is, amelyben a szülők által hozott régi családi ereklyék és a budaörsi Bleyer Jakob Heimatmuseumból kölcsönkapott népviseleti öltözet is helyet kapott.
Ellátogattunk Vértesacsára, ahol a tájház megtekintése után a helyi közösségi házban tartottunk foglalkozást: puzzle játék, memória, régi és új képek párosítása mellett mesterek és termékeik csoportosítása volt a feladat. A gyerekek nagyon szívesen vettek részt a játékban, miközben rengeteg ismerettel is gazdagodtak. Vértesacsáról egy Stockbabát is kaptunk, hogy nemzetiségi hónapunk alatt kiállításunk éke lehessen.
A nemzetiségi hónap lezárására október 26-án vásári játék keretében került sor. Ezen a napon vendégünk volt Eszes Mária, Érd Város Német Nemzetiségi Önkormányzatának elnöke is, aki örömmel kapcsolódott be a vigasságba. Német és magyar vásári dalokkal, körjátékokkal, vásári rigmusokkal nyitottuk meg a játékot. Ezután a gyerekek népi játékokat próbálhattak, ki, kukoricát morzsolhattak, és kis kosárkáikba megvásárolhatták a hónap folyamán készített kis portékákat: a terítőt, fonalbábut, gyertyát, mézeskalácsot és agyagdíszt. A termékekért saját kezűleg készített kis batyukból babbal fizettek. Miután minden áru elkelt, a szülők által biztosított sváb és magyar finomságok várták a vásárban megéhezett, megszomjazott apróságokat.